Emil Zatopek en Alain Mimoun op de Olympische Zomerspelen van 1952 in Helsinki

Viering van de Europese eenheid in Brussel

De 5 km van de vriendschap voor duo’s

De “5km van de vriendschap voor duo’s” is een atypisch loopevenement dat op 2 juli in Brussel wordt georganiseerd ter gelegenheid van de overdracht van het voorzitterschap van de Europese Unie tussen Frankrijk en de Tsjechische Republiek.

De Europese dimensie van het evenement is uitzonderlijk op drie punten. Ten eerste op politiek vlak, vermits de Franse en de Tsjechische ambassadeur bij de Europese Unie aanwezig zullen zijn, naast andere persoonlijkheden. Het loopevenement laat daarnaast een unieke episode uit de Olympische geschiedenis herleven, namelijk het sportief en vriendschappelijk duel tussen twee grote Olympische kampioenen, de Tsjech Emil Zatopek en de Fransman Alain Mimoun. En last but not least zal 2 juli ook in het teken staan van de  de Europese solidariteit. Het inschrijvingsgeld wordt immers gedoneerd aan de vereniging “People in Need” voor haar werk in Oekraïne.

Twee juli wordt de mooist denkbare symbolische aflossing tussen twee grote Europese landen en tegelijkertijd een feest voor de loopsport, de sportgeschiedenis, de hoofdstad van Europa en de vriendschap tussen de volkeren!

Praktisch

De inschrijving gebeurt ter plaatse op de dag van de race.

Elk lopersduo loopt samen 2 ronden van 2,5 km, wat neerkomt op 10 kilometer per team. De finish ligt in het stadion de Drie Linden in Watermaal-Bosvoorde, waar ooit sportgeschiedenis werd geschreven. Hier brak Emil Zatopek in 1954 het wereldrecord op de 10.000 meter en werd hij de eerste atleet die de afstand in minder dan 29 minuten aflegde.

Het evenement zal baden in een zeer feestelijke en Tsjechische sfeer. Tsjechische Olympische atleten zoals de wereldkampioene op de 400/800 meter Jarmila Kratochvílová of polsstokhoogspringer Štěpán Janáček en zijn vrouw, de Poolse elite-sprintster, Grazyna Prokopek-Janáček hebben hun deelname bevestigd. Alle volwassenen krijgen na de wedstrijd ook een Tsjechisch biertje.

Voor de kinderen zijn er verschillende activiteiten gepland, georganiseerd door het Tsjechisch Olympisch Comité. Voor sommigen zal de dag worden afgesloten met een film over het leven van Emil Zatopek en Dana Zatopkova, die in 2022 100 jaar zouden zijn geworden, in Bozar, waar de Belgische première van de film zal plaatsvinden.

Het evenement is beperkt tot 250 duo’s, gemengd of van hetzelfde geslacht.

*Kinderen. Tijdens de wedstrijd is er een activiteit voor de kinderen, namelijk een kennismaking met het speerwerpen (voor de jongsten met schuimrubberen speren). Deze activiteit is een knipoog naar Dana Zatopkova, de echtgenote van Emil Zatopek, die Olympisch kampioene speerwerpen werd op de Spelen van Helsinki in 1952. Net zoals haar man, die op dezelfde Spelen een historische prestatie neerzette en drie gouden medailles won: op de 5000 meter, de 10.000 meter en de marathon.

Partners

Het evenement wordt georganiseerd door de vzw Sport en Gezondheid met de steun van de gemeente Watermaal-Bosvoorde, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het tijdschrift Zatopek, de Permanente Vertegenwoordiging van de Tsjechische Republiek bij de EU, het Tsjechisch Centrum in Brussel, het Tsjechisch Olympisch Comité en CzechTourism.

zatopek magazine 10 ans Watermael Trois tilleuls record du monde

Foto genomen op 17 januari 2017 in het Drie Lindenstadion tijdens de viering van het 10-jarig bestaan van Zatopek Magazine en de heruitgave van het wereldrecord van Emil Zatopek in een aflossingsevent met bijna 200 lopers. Alle foto’s van het evenement vind je via deze link.

 

Parcours

Programma

Toegang met openbaar vervoer

Trein
Station Bosvoorde, dan 20 minuten te voet (1,5km)

Metro
Lijn 5, station Demey, dan 10 minuten te voet

Tram
Lijn 94, station Fauconnerie, dan 12 minuten te voet

Bus
Lijn 95, station Drie Linden, dan 4 minuten te voet
Lijn 41, station Archiducs, dan 3 minuten te voet