2/7 – De 5km van de vriendschap voor duo’s

De “5km van de vriendschap voor duo’s” is een atypisch loopevenement dat op 2 juli in Brussel wordt georganiseerd ter gelegenheid van de overdracht van het voorzitterschap van de Europese Unie tussen Frankrijk en de Tsjechische Republiek.

De Europese dimensie van het evenement is uitzonderlijk op drie punten. Ten eerste op politiek vlak, vermits de Franse en de Tsjechische ambassadeur bij de Europese Unie aanwezig zullen zijn, naast andere persoonlijkheden. Het loopevenement laat daarnaast een unieke episode uit de Olympische geschiedenis herleven, namelijk het sportief en vriendschappelijk duel tussen twee grote Olympische kampioenen, de Tsjech Emil Zatopek en de Fransman Alain Mimoun. En last but not least zal 2 juli ook in het teken staan van de de Europese solidariteit. Het inschrijvingsgeld wordt immers gedoneerd aan de vereniging “People in Need” voor haar werk in Oekraïne.

Praktisch

Elk lopersduo loopt samen 2 ronden van 2,5 km, wat neerkomt op 10 kilometer per team. De finish ligt in het stadion de Drie Linden in Watermaal-Bosvoorde, waar ooit sportgeschiedenis werd geschreven. Hier brak Emil Zatopek in 1954 het wereldrecord op de 10.000 meter en werd hij de eerste atleet die de afstand in minder dan 29 minuten aflegde.

Het evenement zal baden in een zeer feestelijke en Tsjechische sfeer. Tsjechische Olympische atleten zoals de hinkstapspringster Šárka Kašpárková en de wereldkampioene op de 400/800 meter Jarmila Kratochvílová hebben hun deelname bevestigd. Alle volwassenen krijgen na de wedstrijd ook een Tsjechisch biertje.

Voor de kinderen zijn er verschillende activiteiten gepland, georganiseerd door het Tsjechisch Olympisch Comité. Voor sommigen zal de dag worden afgesloten met een film over het leven van Emil Zatopek en Dana Zatopkova, die in 2022 100 jaar zouden zijn geworden, in Bozar, waar de Belgische première van de film zal plaatsvinden.

Twee juli wordt de mooist denkbare symbolische aflossing tussen twee grote Europese landen en tegelijkertijd een feest voor de loopsport, de sportgeschiedenis, de hoofdstad van Europa en de vriendschap tussen de volkeren!

Deel op

Een reactie achterlaten

Laatste nieuws