Flux RSS Facebook Twitter
 
home > Belgie > Ik train > Looproutes van Brussel > Loop je gezond in het brussels gewest!
Loop je gezond in het Brussels Gewest!

De Michelingids van de Brusselse looproutes

De Vlaamse en Franstalige gemeenschapscommissies van Brussel hebben zich geëngageerd om zoveel mogelijk mensen in beweging te zetten en beloofden onder meer te zorgen voor een aantal bewegwijzerde looproutes die in de mate van het mogelijke beantwoorden aan de verwachtingen van lopers. De VZW Sport en Gezondheid ging uitzoeken wat die verwachtingen dan wel waren. Eerste vaststelling: lopers willen hun sport liefst in een groene omgeving beoefenen. Dat komt goed uit, want met 8000 hectare groene ruimten, de helft van de totale oppervlakte, is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bijzonder goed voorzien op dat vlak. Verder blijkt ook dat alle lopers, van de beginnende jogger die nog moet leren volhouden tot de ervaren atleet die aan zijn snelheid wil werken, meestal een vlak parcours verkiezen. Tot slot hebben ook verlichte routes een streepje voor. Logisch, want de meeste mensen trainen immers na het werk of ’s avonds.

Hoeveel sterren vandaag, schat?

Op basis van die vaststellingen kwam een gids tot stand met 20 routes die in drie categorieën werden ondergebracht. Vier trajecten kregen één ster, naar analogie met de beroemde rode Michelingids, wat overeenstemt met kwaliteitsvolle routes die “naar de essentie gaan, zonder franjes”. Verder zijn er 12 tweesterrenroutes met “meer persoonlijkheid” en tot slot 4 driesterrentrajecten, plaatsen met een internationale uitstraling die een mengeling bieden van een kwaliteitsvolle grondstof (lees: “bosgrond”) en stevige bovenbenen (lees “zwaar”).

VOLG DE GIDS!

Naast de verschillende mogelijkheden van de route, vind je bij elk plan ook de mogelijkheden om er met het openbaar vervoer te geraken, de eventuele sluitingsuren, de aanwezigheid (of niet) van verlichting, de aard van de ondergrond (dolomiet of bosweg), de hoogteverschillen en het moeilijkheidsniveau. Een compleet trainingsinstrument dus! Verder worden er typetrainingen gesuggereerd, aangepast aan de karakteristieken van de route en vind je bij elke kaart ook een historiek, een overzicht van bezienswaardigheden die een korte rustpauze waard zijn en soms zelfs een leuke anekdote. Gewapend met al die informatie weet je precies op welk terrein je je begeeft. Intelligent lopen ligt voortaan binnen ieders bereik!

 

Met de steun
van Brussel Export