Flux RSS Facebook Twitter
 
home > Belgie > Ik loop > Klimaatrun van Brussel > Klimaatrun van brussel
Klimaatrun van Brussel

21/10/2017 - Klimaatrun in Brussel

Klassement 2017

FOTO'S

Album 1 (@Pierre Deneve)
Album 2 (@Jean-Paul)

VIDEO

Op 21 oktober e.k. vindt in Sint-Lambrechts-Woluwe de derde editie plaats van de actie "Klimaatrun". Een loop- en fietsevenement waar plezier wordt gecombineerd met engagement in de strijd tegen de klimaatopwarming.

De "Klimaatrun" is een heel aparte wedstrijd op de sportkalender; de enige waarbij de deelnemers de gelegenheid krijgen om hun bekommernis te uiten over het milieu, bijvoorbeeld de angst voor wat de klimaatopwarming allemaal teweegbrengt. Het evenement gaat volgende zaterdagochtend van start in het Fallonstadion, op de prachtige blauwe piste, de kleur van een planeet die wij blijkbaar niet zo goed kunnen beschermen. 21 oktober: een datum die we niet toevallig hebben gekozen. Net zoals de vorige jaren vindt deze manifestatie plaats in aanloop naar de COP "Conferentie van de Partijen", van 6 tot 17 november e.k. in Bonn, Duitsland, onder het voorzitterschap van de Fidji-eilanden. Aan deze COP 23 nemen delegaties uit 190 landen deel. De onderhandelaars zullen zich buigen over de manier waarop de globale klimaatopwarming tot maximum twee graden kan worden beperkt. Noteer alvast dat de vertegenwoordiger van ons land, de heer Peter Wittoeck, op 21 oktober aanwezig zal zijn, net zoals de Brusselse minister van Leefmilieu en Energie, Céline Frémault. Een mooie gelegenheid dus om de belangrijkste beleidsverantwoordelijken ter zake te ontmoeten en ons streven naar een voor mens en planeet gezondere toekomst met hen te delen. De deelnemers zullen alvast een aandachtig luisterend oor krijgen. "Door te kiezen voor alternatieven voor de wagen, dragen de lopers en fietsers bij aan een betere luchtkwaliteit" aldus een reeds enthousiaste Céline Fremault die er recent nog voor heeft geijverd om van Brussel vanaf 2018 een lage-emissiezone te maken.

De speelse noot

Op het menu van deze uitzonderlijke ochtend: 10km lopen langs de prachtige Groene Wandeling, ver van de vervuiling die aan de basis ligt van onze mobilisatie. Het parcours staat eveneens open voor fietsers zodat iedereen –met name ook de kinderen- van de partij kan zijn. Zoals de vorige jaren stelt "Ik Loop voor het Klimaat" ook een ludieke element voor, geschikt voor klein en groot. In 2015 was er de immense puzzel (4 x 4 meter) met een beeld van de aarde gezien vanuit de ruimte. Een prachtige maar bedreigde planeet. Vorig jaar schreef elke deelnemer op zijn rugnummer een persoonlijk engagement dat hij of zij voor het milieu wou aangaan. De boodschappen werden daarna aan elkaar vastgemaakt en vormden een fantastisch fresco met als titel "De muur van de voornemens". En dit jaar? De deelnemers worden uitgedaagd om de auteurs te vinden van vier inspirerende boodschappen over de bescherming van onze natuur. Als eerste opdracht moeten ze  de vermomde personages herkennen die langs het parcours zullen staan. Om vervolgens te bepalen welke uitspraak bij welk personage hoort.


De “klimaatrun” is een wedstrijd over 10 kilometer. Het deelnemersveld is beperkt tot 400 personen. Ook fietsers zijn welkom en dat maakt er een erg toegankelijk en gezinsvriendelijk evenement van.

Start om 10u. De 400 deelnemers (en hun supporters) volgen de Groene Wandeling tot aan het Beaulieu station, dichtbij van de hoofdzetel van de ‘Klimaat Actie’  (DG Clima) van de Europese Commissie is gevestigd.

Het inschrijvingsgeld is beperkt (10€) en zal worden overgemaakt aan een ecologisch goed doel op de dag van het evenement. Elke deelnemer ontvangt een T-shirt "Klimaatrun / Je cours pour le climat".

Dit evenement wordt gesteund door de minister van Leefmilieu.

inschrijvingen

De online inschrijvingen zijn afgesloten maar er kan ook ingeschreven worden ter plaatse, de dag van het evenement.

Praktisch

De tijdsopname gebeurt op de klassieke manier (dus zonder chip) en er wordt een klassement opgemaakt. Wel zal aan een vereniging of instelling die zich engageert voor de milieuproblematiek een cheque worden overhandigd met het volledige inschrijvingsbedrag van alle deelnemers en wordt er van alle deelnemers op het podium een groepsfoto genomen zodra de puzzel volledig is gelegd.

Toegang tot het inschrijvingsformulier

PRAKTISCHE INFO

Waar : Fallonstadion (Piste) - Struykbekenweg 1, 1200 Sint-Lambrecht-Woluwe

Wanneer : 21 oktober 2017

Start : 10u

Accès : Metro - Lijn 1 (Richting Stockel), stopplaats Vandervelde

Bewaarplaats : Bewaakte bewaarplaats vanaf 09u tot 14u

Afhalen startnummers: Fallonstadion tussen 8.45u en 9u45

 

Parcours 10km


Klimaatrun 11/11/2016 (10u)
De toekomstbehoort ons toe! Verspreid de boodschap.

 

_________________________________________________________________
Klimaatrun 2015

De toekomst is een puzzel die we samen moeten leggen!

Eind dit jaar vindt in Parijs de 21ste Klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats. Doel? De aan gang zijnde klimaatopwarming onder de twee graden houden. Daarvoor moeten internationale akkoorden worden gesloten, dat is duidelijk. Maar we zullen er ons allemaal ook op ons eigen niveau moeten voor inzetten. Elke individuele inspanning, hoe bescheiden die ook mag lijken, kan uiteindelijk een grote impact hebben, als we ons maar met genoeg mensen engageren. Nog nooit werd een klimaatconferentie van deze omvang zo dicht bij Brussel gehouden. Een ideale gelegenheid om, na het fiasco van Kopenhagen, opnieuw in actie te schieten.

 

 

 

 


 
         


Met de steun
van Brussel Export